La Tria de Mulats d'Espinavell
Una de les tradicions més arrelades a la Vall de Camprodon ha estat i és la transhumància, lligada a la cria de cavalls i mules. Cada 13 d’octubre, per la diada de Sant Eduard, el bestiar equí que pastura a alta muntanya, baixa a Espinavell, on té lloc la Tria de Mulats, la separació dels poltres de les eugues.La Tria de Mulats

 
Aquesta fira ramadera, d’arrel tradicional, en els seus començaments era una trobada entre els ramaders de Molló i els compradors, per negociar la compra de bestiar. Amb el temps, la Tria s’ha anat consolidant. En 1997, Departament d'Indústria, Comerç i Turisme de la Generalitat de Catalunya va reconèixer la seva importància, atorgant a l'Ajuntament de Molló el Diploma Turístic de Catalunya.
 
A finals de juny, els ramaders de Molló fan la transhumància del bestiar equí i boví, des de Molló i fins a la muntanya de Rojà (prop del massís del Canigó, en el Conflent), on es conserven els drets de pastura, reconeguts per les Actes del Tractat dels Pirineus (1659). El bestiar hi passa el juliol, agost i setembre, i fins fa pocs anys, encara eren vigilats pel Cisco del Carol, el darrer eugasser de Molló. A finals de setembre, per Sant Miquel, els propietaris del bestiar van a Rojà per recollir les eugues i cavalls. La transhumància des de Rojà acaba altra vegada al municipi de Molló, prop del Costabona, on s’esperen fins el dia 13 d'octubre per portar-los a la fira d’Espinavell.
 
Per Sant Eduard, el 13 d'octubre, els ramaders acompanyen cavalls, eugues i mulats a les Planes d'Espinavell. A les 11 del matí arriben a la Fira, tot travessant el riu, i, un cop allà, s'inicien els tractes de compra-venda de mulats o pollins. Al matí es fa el concurs i l'entrega de premis als millors exemplars, escollits per un comitè veterinari. A la tarda, tancats tots els tractes, els ramaders separen els mulats de les eugues, d'aquí el nom de Tria de Mulats.
Un cop separades les cries, eugues i cavalls, retornen a les pastures prop del Costabona, on esperen el seu trasllat als corrals i als prats, prop del mas dels seus propietaris.

Coneix la Vall
Benvinguts a la vall de Camprodon
Benvinguts a la vall de Camprodon
Batecs de la Vall
POCTEFA - PATRIMC@T
PATRIMC@T projecte cofinançat pel Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER) a través del Programa Interreg V-A Espanya-França-Andorra (POCTEFA 2014-2020).

PATRIMC@T proyecto cofinanciado por el Fondo Europeo de Desarrollo Regional (FEDER) a través del Programa Interreg V-A España-Francia-Andorra (POCTEFA 2014-2020).
Accessos directes
Què t'ha semblat la web?
Enviar